Yleistä & usein kysytyt kysymykset
What if it all goes right?
Vastaus siihenkin, mitä et vielä huomannut ajatella.
Lapsuuden joulujen jälkeen se kaikkein odotetuin päiväsi on varmasti omat hääsi. Ja kun ne lähestyvät – vatsaan tuntuu muuttaneen perhosten metropoli. Meneekö seremoniat varmasti kuten ne on kirjoitettu, riittääkö ruoka ja juoma, muistettiinko kutsua ihan kaikki, oliko bestman sittenkään se paras valinta ja pysyykö kaaso kasassa? Ja kun odotettu päivä koittaa – tärkeintä ovat ne hetket, jotka sinä päivänä eletään ja jaetaan – ei vain avioparin välillä, vaan kaikkien tärkeimpien ja rakkaimpien läheisten kanssa.
Dokumentaarinen hääkuvaus muuntaa nuo hetket kuvalliseksi tarinaksi, jonka ansiosta voitte muistella ja kokea tuhanteen kertaan sen, mitä tunsitte tuona päivänä. Kysy vaikka keneltä, oma hääpäivä menee nopeasti, eikä jännityksestä johtuen kaikkea edes muista. Hääpäivänne on teidän, ei minun – siksi teidän täytyy saada nauttia siitä. Minä pysyn taustalla, vieraana muiden joukossa.
Usein kysytyt kysymykset
Ennen hääpäivää
Vertailkaa hääkuvaajia, ja valitkaa se, jonka tyylistä pidätte eniten. On tärkeää tutustua kuvaajan tyyliin sekä käytännön asioihin, koska ne voivat vaihdella kuvaajasta riippuen. Hääkuvaajaa ei voi varata liian ajoissa. Useimmat varaukset tehdään vuotta tai kahta aikaisemmin, joka ei ole yhtään yliampuvaa.
Koska ihmiset ovat mestarillisia toistensa väärin ymmärtämisessä, on äärimmäisen tärkeää jakaa ajatuksia alkupalaverin muodossa. Tämä on hyvä toteuttaa 1–2 viikkoa ennen häitä, kun juhlapäivän ohjelma on suurimmaksi osaksi selvillä. Paras tapa toteuttaa alkupalaveri, on istua alas ja vaihtaa ajatuksia kasvokkain. Mikäli tämä ei onnistu välimatkasta tai aikatauluista johtuen, voidaan palaveri toki toteuttaa myös videopuheluna.
Suunnitelkaa ja toteuttakaa ennen hääpäivää kaikki niin pitkälle kuin suinkin mahdollista. Lähes aina joku aikataulu venähtää, ja kiire kiristää tarpeettomasti hermoja.
Kuinka ajoissa hääkuvaaja kannattaa varata?
Useimmiten kuvaaja varataan 1-2 vuotta ennen hääpäivää. Nopeat syövät hitaat, niin kuvaajan kuin muidenkin palveluntarjoajien kohdalla – ja kahdessa paikassa on tekijällä hirveän vaikeaa olla samaan aikaan. Varausvaiheessa päivämäärä on siis merkitsevä tekijä.
Mitä kokopäivän dokumentaariseen hääkuvaukseen kuuluu?
Kaiken mitä yksi kuvaaja voi teille tarjota valokuvauksen saralla hääpäivän aikana. Omassa palvelussani ennen häitä kaikki yhteydenpidot ja vinkkiviitoset sekä kuvauspalaverin. Hääpäivänä kuvauksen aamusta iltaan (valmistelut + vihkiminen + potrettikuvat + kuvaus juhlapaikalla ryhmäkuvineen päivineen) sekä jälkikäsittelyn ja kuvien toimituksen pilvipalvelun kautta. Myös dronekuvaus sisältyy palveluissani aina pakettihintaan.
Tehdäänkö hääkuvauksesta kirjallista sopimusta?
Kyllä. Ihmiset ovat mestareita toistensa väärin ymmärtämisessä ja omia häitä juhlitaan harvoin, jonka vuoksi uusia asioita on paljon. Itse en rakasta kirjallisia sopimuksia, mutta se on molempien osapuolien turvaksi – jotta kaikki tietävät mistä ollaan sovittu eikä yllätykset pilaa tärkeän päivän tunnelmaa.
Näemmekö kuvaajan kanssa ennen hääpäivää?
Ehdottomasti kyllä ja mieluiten face-to-face kuvauspalaverissa, joka pidetään lähempänä hääpäivää. Usein kuitenkin välimatkat ovat suuria, ja kuvauspalaveri hoidetaan videopuheluna. Sekin on vallan toimiva tapa.
Teetkö myös lyhyempiä kuvauspaketteja tai pelkkiä potrettikuvauksia?
Itse keskityn vain dokumentaarisiin kuvauksiin (joihin sisältyy siis myös potretit), jotta voitte elää hääpäivän vielä vuosienkin päästä uudelleen ja uudelleen.
Teetkö hääkuvauksia ympäri Suomen? Entä ulkomailla?
Kuvaan juuri siellä missä haluatte ja matkustan mielelläni. Itse asun Porissa, mutta suurin osa hääkuvauksista sijoittuu sen ulkopuolelle. Olipa kyseessä sitten häät pohjoisen tunturimaisemassa tai Italian rantakaupungissa, olen käytettävissä. Kuvauksen hinta on aina sama, päälle tulee toki matkakulut.
Kasvoissani on arpi, josta en pidä. Voitko poistaa tämän kuvista?
Hintaan kuuluu aina peruskäsittely, joka riittää kaikkiin kuviin 98% kuvauksista. Mikäli vaativampaa kuvankäsittelyä halutaan (kuten tässä tapauksessa), se onnistuu lisähintaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rankka kuvankäsittely ei muuta totuutta, ja useimmiten arvet korostavat kauneutta niiden ympärillä.
Kuvaatko valokuvien lisäksi myös videota?
Kyllä. Välillä myös samanaikaisesti molempia. Useimmiten tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että valokuvat on prioriteetti numero 1, ja videon kuvaan näiden välisenä aikana. Hääpäivänä tämä ei näy juuri mitenkään, kumpaa kuvaan vai kuvaanko kumpaakin – suurin ero on työpöydän ääressä häiden jälkeen.
Mitä jos kuvaaja tulee kipeäksi ennen häitä?
Olemmehan kaikki ihmisiä, joten se on toki mahdollista. Ensimmäiset häät kuvasin n. 15 vuotta sitten, ja tähän mennessä olen kuvannut yli 99% sovituista hääkuvauksista. Mikäli jostain syystä kohdalleni osuisi vakava sairaus, vammautuminen tai muu asia, jonka takia en pääse päivää kuvaamaan, palautan välittömästi kaikki maksetut rahat ja parhaani mukaan autan teitä uuden kuvaajan löytymisessä, laajaa kolleegojen verkostoa hyväksikäyttäen.
Toimitatko myös paperikuvia?
Maailman hukkuu tavaraan, jota ihmiset eivät oikeasti tarvitse. Tästä syystä itse luovutan asiakkaille kuvat vain digitaalisessa muodossa, joista saatte teettää painotuotteita ihan niin paljon kuin haluatte. Vinkit painopalveluista kuuluu hintaan. Vieraille saatte luovuttaa kuvia digitaalisesti ja paperisena niin paljon kuin haluatte.
Millä kalustolla kuvaat?
Kuvaan kahdella Nikonin ammattikameralla, joista molemmat kamerat tallentaa samanaikaisesti kahdelle muistikortille, joten kuvat ovat varmuuskopioituja jo kuvausvaiheessa. Mukana kulkee myös repullinen linssejä sekä kevyt valaisukalusto, jota käytän tarvittaessa. Dokumentaariseen hääkuvaukseen kuuluu aina myös ilmakuvaus dronella, mutta sen käyttöön voi vaikuttaa ilmaliikenteen rajoitukset sekä sääolosuhteet.
Jos ostamme 10h kuvauspaketin, milloin se alkaa ja loppuu? Entä jos sovittu tuntimäärä loppuu ennen kimpunheittoa, jonka haluaisin kuviin?
Kuvausaika alkaa ensimmäisestä otetusta kuvasta ja loppuu viimeiseen. Näiden välillä olevat siirtymiset esimerkiksi vihkipaikan ja juhlapaikan välillä kuuluvat kuvausaikaan. On ihan normaalia, että aikataulut elää – mahdollisista lisätunneista voitte päättää vaikka hääpäivän aikana.
Miten laskutat kuvauksesta?
Kahdessa osassa. Varauksen yhteydessä maksetaan varausmaksu, jolla päivä on lukittuna teille. Varausmaksussa on 30 päivän maksuaika ja täysi 14 päivän palautusoikeus vielä eräpäivän jälkeenkin, mikäli teidän suunnitelmat jostain syystä muuttuu. Varausmaksun suuruus on 500€, ja se hyvitetään loppulaskussa, jonka teen useimmiten hääpäivän jälkeen. Kaikki kuvat luovutan kun loppulasku on maksettu.
Haluaisimme varata sinut hääpäiväämme ikuistamaan, miten edetään?
Laittakaa viestiä yhteydenottolomakkeen kautta. Kertokaa hieman taustoja ja suunnitelmia, joista kriittisin on toki päivämäärä. Mikäli päivä on vapaana, se voidaan varata teille kirjallisella sopimuksella sekä varausmaksulla. Mikäli päivä on itselläni jo varattuna, etsin teille vapaita kuvaajia verkostostani. Tämä ei maksa kenellekään mitään.
Hääpäivän aikana
Päivän suunnitelma kirkastuu alkupalaverin myötä. Joskus matka voi olla raskas ja määränpää helpotus – hetken päästä huomaatte kuinka kiireet unohtuu ja tunnette olonne turvalliseksi. Mahdollinen kamerapelko unohtuu nopeasti, uskokaa pois.
Aamun valmistautumiset alkaa jommankumman luona puolisoista, riippuen lokaatioista ja aikataulusta. Potrettikuvat voidaan ottaa joko ennen vihkimistä (first look + potretit), tai vihkimisen jälkeen sopivassa kohtaa päivää. Potrettikuville kannattaa varata aikaa tunti + mahdolliset matkat. Potretit kuvaan aina miljöössä – en studiossa. Säätä on turha stressata, koska sille emme voi mitään – ja ideoita löytyy vaikka kaatosateessa kuvaamiseen.
Luottakaa kuvaajaan, keskittykää toisiinne, heittäytykää rohkeasti ja nauttikaa päivästänne!
Miten hääkuvaaja liikkuu hääpäivänä?
Aamusta iltaan omalla autolla. Ajomäärällä tai etäisyyksillä ei ole merkitystä, kunhan ne ovat mahdollisia päivän aikataulun puitteissa. Kuvausaika alkaa ensimmäisestä kuvasta ja loppuu viimeiseen – näiden välillä siirtymiset ovat laskutettavaa aikaa.
Hääkuvaajan ruokailu hääpäivänä?
Jottei päivä olisi kamikazelentoa alhaisilla verensokereilla, olisi mahtavaa saada nauttia ruokailusta muun juhlaväen tavoin (ei allergioita). Ruokailu on itselleni myös yksi harvoista hetkistä pienen tauon pitämiseen, sillä harva vieras haluaa itsestään kuvaa kesken ruokailun.
Kuinka kauan potrettikuville kannattaa varata aikaa?
Riippuu tapauksesta, mutt hyvä lähtökohta on tunti + matkat potrettipaikalle. Hääpäivänä aikataulut voivat elää ja useimmiten kiire näkyy kuvissa – jota kannattaa välttää viimeiseen asti. Potrettikuvat voidaan kuvata ennen tai jälkeen vihkimisen.
Kannattaako hääpotretit kuvata ennen vai jälkeen vihkimisen?
Tähän ei ole oikeaa eikä väärää tapaa, tehkää juuri niinkuin itsestä tuntuu hyvältä. Karkeasti sanottuna hääparit jakautuvat 50/50 tämän suhteen. Potrettikuvat ennen vihkimistä mahdollistaa first look -kuvat sekä pienemmän jännityksen vihkimiseen. Toisaalta taas moni haluaa nähdä ensimmäistä kertaa perinteisesti vasta vihkimisessä. Kannattaa huomioida, että mikäli potretit otetaan vihkimisen jälkeen, on hyvä suunnitella vieraille kuvauksen ajaksi jotain ohjelmaa, ja kertoa heille että hääpari saapuu hieman myöhemmin. Pieni odottaminen ei ole vieraille ongelma, kunhan he tietävät kauanko odotetaan.
Haluaisimme viralliseen hääkuvaan kaksi lastamme ja koiran. Onko tämä ok?
Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä haasteellista. Suosittelen että otamme ensin teistä kahdesta kuvat, jonka jälkeen isommalla porukalla. Vaikka kuvat olisivat teknisesti jeppis, niiden onnistumisprosentti laskee aina mitä enemmän kuvassa on liikkuvia tekijöitä.
Ohjaatko meitä potrettikuvissa?
Niin paljon kuin tarvetta. Suosin kuitenkin kevyttä ohjausta ja hääparin luonnollisuutta, jotta kuvan tarina olisi mahdollisimman todenmukainen. On ihan luonnollista ettei kameran edessä tunne oloaan heti kotoisaksi, mutta tästä ei kannata stressata. Moni on todennut potrettikuvien jälkeen, että sehän olikin yllättävän helppoa ja mukavaa.
Miten käy potrettikuville jos sataa?
Sää mietityttää lähes aina, se on luonnollista. Rationaalisesti ajateltuna sen stressaaminen on kuitenkin täysin turhaa, koska sääolosuhteille emme voi mitään. Kevyt sade ei itseäni haittaa ja mikäli sataa koko ajan, se on osa päivän tarinaa. Jos potrettien aikaan sataa kunnolla vettä eikä sadekuvia haluta, voidaan kuvat ottaa esimerkiksi ruokailun jälkeen (hääpari ensimmäisenä valmiina, vieraat jatkaa syömistä) tai illalla. Ideoita sateessa kuvaamiseen löytyy myös, joten senkään takia ei kannata asialla uniaan menettää.
Voiko vieraat kuvata hääpäivän aikana?
Omasta puolestani niin paljon kuin haluavat. Itse raivaan kyllä paikkani eturiviin mikäli tilanne sitä vaatii. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että ottamani kuvat esim. vihkipaikasta poistumisesta tai kakunleikkuusta voivat näyttää hölmöiltä, mikäli vierailla on kamera / puhelin naaman edessä. Kuten somekäyttäytymisestä, voitte myös kuvaamisesta esittää toiveita vieraille jo kutsuvaiheessa.
Hääpäivän jälkeen
Loppulaskun sekä muutamat maistiaiskuvat käsiteltynä toimitan 24 h kuluessa hääpäivästä. Lopullisen kuvapaketin toimitan pilvipalvelun kautta teille 2 viikon sisällä.
Kuinka pian häiden jälkeen saamme valokuvat itsellemme?
Maistiaiskuvat somekäyttöön 24h kuluessa. Lopullinen kuvapaketti max. 2 viikkoa, laadusta tinkimättä.
Voiko loppulaskussa olla jotain yllätyksiä?
Kuvauspäivän hinta sovitaan kirjallisesti varausvaiheeessa kuvaussopimuksen myötä. Loppulasku voi olla suunniteltua suurempi vain, mikäli haluatte hääpäivänä lisäkuvaustunteja.
Saammeko osan kuvista mustavalkoisina? Voimmeko vaikuttaa mv-kuvien määrään?
Itse suosin värillisiä kuvia, mutta moni kuva välittää tunteita paremmin mustavalkoisina. Osa kuvista on siis mustavalkokuvia. Näiden määrään voitte vaikuttaa hääpalaverissa, jossa vaihdetaan muutenkin mielipiteitä suuntaan sekä toiseen.
Saammeko antaa kuvia vieraille tai jakaa sosiaalisessa mediassa?
Ehdottomasti. Vain kuvien luovuttaminen markkinointikäyttöön kolmannelle osapuolelle on kiellettyä. Tämä käytäntö on lähinnä vieraiden yksityisyyden suojaamiseksi, jottei kukaan löydä yllärinä omaa kuvaansa esim. vieraan yrityksen lehtimainoksesta. Mikäli esimerkiksi hääkakun tekijä haluaa kakusta kuvia, voitte ohjata nämä yhteydenotot minulle niin katsotaan mitä voimme tehdä. Jos vain mahdollista, tällaisista pyynnöistä olisi hyvä tietää jo hääpalaverissa ennen häitä.
Käytännön asiat
Juhlaan tulen aina siististi pukeutuneena ja liikun omalla autolla aamusta iltaan. Kuvaan kahdella ammattikameralla, joista molemmat kamerat tallentavat kuvat samanaikaisesti kahdelle muistikortille, joten kuvat ovat varmuuskopioituja jo kuvausvaiheessa. Mukana kulkee myös kevyt valaisukalusto, jota käytän tarvittaessa. Olisi mahtavaa saada nauttia ruokailusta muun juhlaväen tavoin (ei allergioita). Vaikka juhlassa istun hyvin vähän paikoillani, olisi minulle hyvä varata paikka sellaisesta sijainnista, että siitä on helppo singahtaa suuntaan jos toiseenkin – mikäli joku haluaa vaikka pitää pienen puheen ruokailun lomassa.
Viisi vinkkiä onnistuneisiin kuviin
Vastaus siihenkin, mitä et vielä huomannut ajatella.

Jättäkää hääpäivään niin vähän tekemistä kuin suinkin mahdollista. Lähes aina joku aikataulu venähtää, ja kiire kiristää tarpeettomasti hermoja. Varsinkin kiireinen aamu voi harmittaa jälkeenpäin – aikataulut kuitenkin elävät.
Pyri varaamaan potrettikuville aikaa tunti + matkat.
Ottakaa potrettikuviin mukavat kengät mukaan, sillä komeimmat lokaatiot löytyvät yleensä pienen kävelyn päästä.
Mikäli juhlissanne tarjoillaan alkoholia, vaihda tölkit ja pullot laseihin – kokonaisuus näyttää siistimmältä kuvissa.
Se kaikista tärkein – keskittykää toisiinne ja nauttikaa päivästä täysillä, sillä se näkyy myös kuvissa.
Nämä ja monet muut vinkit saatte varauksen yhteydessä 8-sivuisen kirjallisen oppaan muodossa.